Yemen

Fra Dronningen af Saba til Carsten Niebuhrs "Arabia Felix".
Alle hjørner af det smukkeste og mest traditionelle, arabiske land.

 

shibam2.jpg (61999 bytes)

 

Yemen er og har altid været Arabiens isolerede heksekedel. Fraværet af saudisk oliemængder har forhindret byggeri af skyskrabere i Riyadh'ske og Dubai'ske mængder, og i stedet fremstår Yemen den dag idag som en sær tidslomme, hvor det 21. århundrede ikke rigtig har fundet indpas. Et årtusinde med næsten total isolation har formået at bevare Yemens helt specielle kultur næsten intakt.

Kulturchokket fra Oman er voldsomt, og langt østpå i det forlængst hedengange eksperiment "The Peoples Democratic Republic of Yemen" finder man midt i ørkenen Wadi Hadramawt, en klar reminder om stenalderen. Her i en udtørret flodseng finder man i Sayun, Tarim og især UNESCO-byen Shibam, hvor århundreders mangel på jord har fået folket til at bygge skyskrabere af mudder! Tilnavnet "Ørkenens Manhattan" er ikke helt ved siden af. Sydpå langs kysten er havnebyen Mukalla og mikrobyen Bir Ali rimeligt charmerende, hvilket bestemt ikke gælder den gamle "kommunisthovedstad" Aden - måske fordi jeg på det tidspunkt var arresteret og sat i husarrest i fire dage. Aldeles usjovt.

Via den charmerende højlandsby Ibb og den historisk interessante Jibla når vi hovedstaden San'a, der ganske enkelt må betragtes som verdens største, levende museum. Den gamle by består af hundreder af høje mudderhuse med hvide bemalinger (for at holde onde ånder borte!), en byggestil der ikke har ændret sig meget gennem de seneste århundreder, og hvor tækkeligt tilslørede kvinder og krigerisk udseende mænd ikke ændrer meget på oplevelsen af at blive transmogriffet tilbage til hedengangne tider. San'a er en reinkarnation af 1001 Nats Eventyr, ophøjet til UNESCO Verdensarvssted og helt uden sidestykke det lækreste sted i hele den arabiske verden.

Omkring San'a finder man det relativt nye, men utroligt smukke "Wadi Dhar" (Rock Palace), og ind i ørkenen mod øst finder vi det gamle rige Saba. Med centrum i Marib, 200 km øst for San'a var Saba en vigtig magtfaktor i datidens "røgelsesrute", der i kameltempo gik fra den arabiske sydkyst helt op til Middelhavet. Netop vigtigheden af karavaneruten var årsagen til Det Gamle Testamentes måske mest berømte møde, det møde der for ca. 3000 år siden foregik mellem Kong Salomon fra Jerusalem og Dronningen af Saba. Datidens Queen Bilqis residerede i netop Marib, og 237 generationer senere resulterede mødet i Kejser Haile Selassie af Etiopien! Saba er Yemens i særklasse vigtigste, historiske fund. Desværre også stedet, hvor seks spanske turister i juli 2007 blev myrdet af en fanatisk selvmordsbombemand.

 

rock-palace.jpg (15758 bytes)       marib-boy.jpg (55458 bytes)

 

button12.jpg (5359 bytes)