USA og Canada

Roadtrip gennem Canadas sydvestlige del (British Columbia og Alberta)
og USA's nordvest (Montana, Wyoming, Idaho, Oregon og Washington).
En yderst farverig tur gennem noget af verdens flotteste og mest tilgængelige natur,
fra Vancouver Islands forrevne og skovklædte kyster mod vest til
Yellowstones orgie af spruttende geysere.

 

Nordamerika er verdens måske mest naturskønne kontinent, og der er kun én måde at opleve den verden på: i egen bil. Det blev til 6.800 km på fire uger. Vor rejse starter i Seattle Washington State, hvorfra Vancouver Island ligger få kilometer stik nord. Øen er på mange måder et mini-nordamerika og rummer på relativt korte distancer to meget forskellige kyster, et kuperet indre og - meget vigtigt - den selvudråbte "Salmon Capital of the World", Campbell River, som hvert år tiltrækker laksefiskere fra nær og fjern. Jeg var en af dem - med moderat held :-)

Inde på Canadas fastland bliver distancerne anderledes enorme, lige fra Whistlers Vinter-OL-atmosfære til nationalparkerne i Banff og Jasper. Icefields Parkway, som forbinder de to i nord-syd-retningen, beskrives mange steder som verdens smukkeste vej. Det kan man være enig eller uenig i, men flot er den - især hvis man som os får fornøjelsen af at opleve eventyret på baggrund af en skyfri himmel. Samme flotte himmel "fulgte os" videre ind i Albertas lavland, blandt de meget fotogene "badlands" og især den ekstremt fossilholdige område tæt på den amerikanske grænse. Drumheller er et af de steder i verden, hvor der er fundet flest dinosaurskeletter, og det lokale Royal Tyrrell Museum er en sand godtepose af Tyrannosaurus, Triceratops og andet godt fra fortiden.

Syd for grænsen er første "rigtige" stop den sagnomspundne nationalpark i Yellowstone. Yellowstone blev stiftet tilbage i 1873 som verdens første nationalpark, og intet mindre end halvdelen af alle verdens geysere findes her. Oveni gør særlige bakterievækster geyserne herligt kulørte, og Yellowstone er intet mindre et farvestrålende orgie af boblende og spruttende, varme kilder tilsat et dyreliv, som man faktisk kan komme ret tæt på. Med forsigtighed, dog, for hverken de massive buffaloes eller de kronhjort-agtige "elk" er til at spøge med.

Veje vestpå mod Seattle går fra skisportsbyen Jackson Hole over en række dekorative og meget amerikanske landsbyer til Washington State. Der finder vi dels Mount St. Helens, der for 35 år siden skød toppen af i et voldsomt vulkanudbrud, som resulterede i et mudderskred af astronomiske dimensioner. Mere fredelig, men meget levende er Seattle. Byen har et lidt skandinavisk præg, men rummer også levende markeder, en pulserende musikscene og en stadig levende indianerkultur. Dertil lokale områder som midtbyens dekorative havnefront og Fremonts farverige flipperkultur, så Seattle er i det hele taget et godt sted at både starte og slutte.

 
 
 
 
    
 
 
 
 

Back to start