Tibet fra Kailash til Lhasa

Illegal tur gennem Tibet fra det hellige Mount Kailash
til hovedstaden Lhasa. Fantastisk højland, hellige bjerge og klostre
plus et solistisk vanvidstrip forbi Everest Base Camp

 

tibet-oil-lamps.jpg (32533 bytes)

 

Alene navnet "Tibet" har i århundreder haft en magisk klang, og både før og efter den kinesiske besættelse har dette utilgængelige sted, verdens i særklasse højest beliggende region, været synonymt med Buddhisme, munke, klostre og naturligvis høje bjerge. Tibet er et drømmeland, som enhver rettroende backpacker bør ønske sig hen til mindst en gang i livet.

Mest utilgængeligt og måske mest spændende er det golde og kinesisk set illegale Vesttibet, hvor vi bl.a. finder Buddhisternes største, naturlige helligdom, Mount Kailash, den hellige sø Manasarovar, en række primitive og smukke klostre og spændende nomadefolk. Især det 6.714 meter høje Kailash er magisk, både pga. sin imponerende fremtoning, men så sandelig også fordi, den hellige, 53 km lange "Kora" rundt om bjerget renser en for alle tidligere synder. Jeg er renset, skulle jeg hilse og sige, selvom enkelte af mine gamle skolelærere og ex-kærester sikkert vil mene, at jeg har behov for et par ture til.

Den videre, illegale færd mod Lhasa foregik pr. truck, jeep og vandrestøvler. Shigatse er Tibets næststørste by og hjemsted for det største, fungerende kloster, Tashilhunpo, der som det eneste af de større klostre undgik maoistisk erosion under kulturrevolutionen i slutningen af 60'erne.

Endestationen mod øst er hovedstaden Lhasa, der trods over 50 års brutal kinesisk okkupation stadig emmer atmosfære og religion. Dér, i Tibets helligste stad, finder man både det berømte, men desværre meget tomme Potala og alle de smukke og mere levende klostre, hvoraf især Tibets religiøse midtpunkt, det mere end 1200 år gamle Jokhang-tempel, er en perle.

Showet sluttes af med et langt "vanvidstrek" til først Mount Everest Base Camp (fra nordsiden) og siden op mod Camp 3, pænt oppe mod/ad bjerget. Turen fra "Friendship Highway" er ugudeligt smuk med masser af øde vidder, høje bjerge og fotogene tibetanere, men op ad bjerget nåede jeg aldrig, da de sidste etaper af trekket endte i ged pga. dårligt vejr. Til gengæld slap jeg ned levende!

Sammen med Nepal, New Zealand, Yemen og Nordindien er dette mine fotografisk set flotteste shows og et af dem, der næppe kan holdes på under 1½ time. Tibet er alt for smukt til at koge ned.

 

jowo-sakyamuni.jpg (66777 bytes)           potala.jpg (35641 bytes)

 

 

button12.jpg (5359 bytes)