Panamá

Fra Boquetes højlandsby og Azuerohalvøens sejlivede traditioner
til Portobelos spanske fortid, Gamboas natur og naturligvis
Panamakanalens  herligheder

 

 

Panama er en usleben diamant mellem det turistede Costa Rica og det urolige Colombia. Helt mod vest finder vi højlandsbyen Boquete, en gudeskøn, halvtempereret natur og en overraskende selvstændig indianerbefolkning. Modsat Guatemala og Mexico har Panamas indianere en udstrakt grad af selvstyre, og levestandaren er rimeligt høj - efter lokal målestok. I Buquete-regionen er det Ngöbe-Buglé-folket, der dominerer, og kvindernes farverige kjoler er ikke så ringe endda.

Golfo de Chiriqui er mest kendt for smuk natur, og man bliver ikke skuffet. Endnu bedre var det at komme til Peninsula Azuero, det mest traditionelle af alle Panamas regioner og stedet for diverse flotte fiestas, fra karnevallet i februar til Corpus Christi i juni. Selv i "fredstid" er regionen et orgie i traditionelle håndværk, fra de imponerende "polleras" (håndlavede brudekjoler) og de traditionelle panamahatte til svulstige masker forestillende fortidens guder og djævle. Oveni er der ca. ingen turister på Azuero. Herligt!

Området omkring Panamakanalen er langt smukkere, end man skulle tro. Ganske vist er sluserne i Miraflores og Gatún helt utrolige, men midt imellem har Vorherre og de amerikanske ingeniører anbragt Lago Gatún, en oversvømmet regnskov med masser af dyreliv. Midt i det hele ligger Gamboa Rainforest Resort, hvor man formedelst en masse dollars kan få hele orgiet af aber og fugle serveret lige foran ens vindueskarm.

Escobal og Colón langs nordkysten udmærker sig mest ved at være charmerende, nedslidte og let fordrukne. Men mens Colón er endt som en kriminel dump, er Escobal blot en søvnig landsby uden de store attraktioner. Det er der til gengæld i Portobelo. Portobelo var i 15-1700-tallet spaniernes foretrukne udskibningshavn for det stjålne inkaguld, og hele tre fort bevidner tidligere tiders vigtighed. Sjovt nok er Portobelo ikke endt som en storby, men har bevaret sin landsbystørrelse og er den dag i dag et af Panamás (og hele Mellemamerikas) mest charmerende steder.

 

     

     

 

button12.jpg (5359 bytes)