Det ukendte Mellemøsten

Fra det hellige Mount Sinai og Jordans Petra over
romerske ruiner og Damaskus' folkeliv til Jerusalems herligheder

 

tut-ankh-amon.jpg (34723 bytes)

 

For de fleste danskere er Mellemøsten noget med TV-transmitteret uro, israelske bosættelser, stenkastende palestinænsere og islamisk fundamentalisme. Det er det også, men når man som rejsende bevæger sig gennem regionen, er det bestemt ikke det, der er i højsædet, men derimod et tørt orgie af smukke fortidsminder krydret med nutidens ekstreme gæstfrihed. Mellemøsten er intet mindre end et religiøst og kulturelt skatkammer.

Fra Egypten kender vi alle Moses' Mount Sinai og Pyramiderne ved Giza, og i Jordan finder vi regionens måske mest fantastiske ruiner i skikkelse af sandstensbyen Petra. Den hellige stad, Jerusalem, er intet mindre end et levende museum, og mod nordøst rummer Syrien bl.a. romerruinerne ved Palmyra og Apamea samt det over 800 år gamle korsridderfort ved Crac de Chevaliers. Selv det berygtede og borgerkrigshærgede Libanon har sin del af historiens vingesus, og templerne ved Baalbek rangerer klart blandt de alleflotteste af slagsen i hele verden.

Men nutiden lever også i Mellemøsten, og den åbne og nysgerrige backpacker kan få alle sanser tilfredsstillet ved at slentre rundt i det gamle Damaskus’ levende labyrint af frugthandlere, parfumesælgere og tingeltangelbutikker. Jeg skal ikke kunne sige om det er verdens lækreste hovedstad, men det er tæt på.

Glem for en stund avisoverskrifterne med alle Mellemøstens rædsler og nyd i stedet 1001 nats nulevende efterkommere. Regionen er for den besøgende et utroligt venligt sted, hvor de bitre minder fra årtiers krige helt fordufter i suget fra fortidens ruiner eller nutidens farverige markeder.

 

baalbek.jpg (37125 bytes)          western-wall.jpg (40819 bytes)

 

 

 

button12.jpg (5359 bytes)