Det ukendte Mellemamerika

Fra Honduras' mayaruiner i Copán og det jomfruelige El Salvador
til spaniernes klassiske
kolonibyer León og Granada

 

 

Alle kender Guatemalas fantastiske mayaruiner og Costa Ricas velpolerede nationalparker, men hvorfor ikke vende blikket mod de mere jomfruelige og på mange måder meget smukkere nabolande, Honduras, El Salvador og Nicaragua?

Denne tur starter med en smule historie blandt de herlige mayaruiner i Copán, Honduras, og de små, fotogene højlandsbyer Copán og Gracias er heller ikke at kimse af. Snævre brostensgader, kulørte huse og en herligt venlig befolkning trækker ikke fra. Endnu mere fotogen er El Salvadors kulørte La Palma. For år tilbage bosatte en kendt "naivistmaler" sig i regionen, og lige siden har halvdelen af byen levet af at lave malerier i kulørte pangfarver. Selv lygtepælene ligner noget, som en førsteklasse har fået lov at afreagere på.

Lidt mod syd byder Lago de Coatepeque på en smuk, smuk kratersø med mikroskopiske cichlider, og langs "Ruta de Flores" får man endnu flere farveladehuse at se. Starten i vest, Ahuacchapán, er en usleben diamant med et fantasttisk marked, og de mere indianske byer Juayua, Ataco og Apaneca er alle sammen mere fotogene, end loven tillader. Fantastisk beliggenhed, kulørte huse og en helt igennem uturistet og jomfruelig befolkning hele vejen igennem.

Kystbyerne Barra de Santiago og Los Cóbanos giver godt med flot natur, inden karavanen stopper i El Salvadors aller-nordøstligste hjørne, i revolutionsbyen Perquin. Det var herfra, at kampen mod den brutale, amerikansk støttede militærregering udgik i 80'erne, og området er stadig præget af historiens revolutionære vingesus. Naturen er fantastisk, og selvom tabene var voldsomme under borgerkrigen, er folk så smilende og elskelige som noget andet sted i verden.

Også Nicaragua har haft sine ups- og downs. Den spanske kolonitid ses bedst i de to byer León og Granada. Her fornemmes 1500-tallets historiske vingesus bedre end noget andet sted i regionen, og floden af smukke datidsbygninger er imponerende. Det samme er den øde strand ved Las Penitas og især Isla de Omitepe midt i Nicaraguasøen. Øen er dannet af to store vulkaner, Concepcion og Madeira, og selvom turismen langsomt er ved at vinde indpas, er Omitepe stadig et par årtier bagud i forhold til resten af verden. Hestevogne og oksekærrer er stadigvæk dagens orden, naturen er imponerende, og markederne er herligt ramponerede. Selv i 2010, 20 år efter mit første besøg på Omitepe, er stedet en guldgrube af oplevelser.

 

     

     

 

button12.jpg (5359 bytes)