Maldiverne og Jamaica

To meget forskellige ø-lande på hver sin side af planeten;
den ene kendt for Bountylandets uendelige sandstrande og det krystalklare vand,
den anden kendt for caribisk afslapning og Bob Marleys rastafaris.
Som altid er virkeligheden meget mere nuanceret

 

 

En skøn blanding af det bedste fra Det Indiske Ocean og Caribien. Maldiverne var indtil for få år siden helt ukendt for danske charterturister, men det er de ikke mere. Verden er blevet mindre, og øerne sydvest for Indien er langt fra så ukendte som tidligere - men stadig lige eksotiske.

Vor lille rejse på Maldiverne starter på "resortøen" Bandos Island, hvor man kan nyde det ubekymrede driverliv mellem kridhvide sandstrande, vajende palmer og det barriererev, der sørger for et imponerende fiskeliv i oceanets krystalklare vand. Ærligt talt er Bandos det bedste snorklerliv, jeg endnu har oplevet. Imponerende. Dér stopper de flestes oplevelse af Maldiverne, men hovedstaden Male er faktisk værd at bruge nogle dage i, en tæt pakket, lille ø med 100.000 indbyggere. En verden langt fra Bandos' idyl, men et spændende sted, hvor verden er fyldt med venlige mennesker, som har travlt med alt muligt andet end at opvarte badende turister. Male er et stykke livligt "everyday" med fotogene fiskerbåde, pulserende markeder og naturligvis brægende moskeer.

Maldiverne er speciel ved det, at myndighederne tillader turisterne at tage ud til resortøerne (og Male), og så ikke mere, måske for at undgå, at turisternes alkohol korrumperer de rettroende mennesker i det Sharia-styrede land. Og dog. Øen Maafushi er den eneste "village island", hvortil man kan komme uden specielle tilladelser, og den er en oplevelse værd. En lokal fiskerø med skoler og andet dagligliv tilsat tækkeligt indpakkede muslimske kvinder og søreme landets største fængsel. Straffefanger på udgang er ret almindelige, og med numre på maven ligner de alle en karikatur på Bjørnebanden.

Undtagen klimaet er Jamaica så fjernt fra Maldiverne som noget. Jamaica er en bjergrig og tætbefolket ø med masser af landbrug, rom og lokalt liv, og selvom mange kender til øens fine strande, er det ikke derfor, man skal tage til Jamaica. De resterende 99% er meget bedre!

På nordkysten finder vi den smukke og historiske Falmouth, en af øens få steder, hvor man risikerer andre turister. En krydstogtshavn har gjort "underværker", men så  er det godt, at man 100 km længere østpå finder Port Maria, som er næsten lige så historisk, men langt mere usleben og rå på den gode måde. En af Jamaicas tilflyttede sønner var poeten, forfatteren, musikeren og komponisten Noel Coward, og hans hus, Firefly, er en herlig, ydmyg hule på toppen af et bjerg, hvorfra man har øens flotteste udsigt - og et nabohus fra piraten Henry Morgans dage. En af husets hyppige besøgende var i øvrigt James Bond-forfatteren Ian Fleming, hvis agent har lagt navn til en bar på et hotel kort vej derfra.

Pga. øens mange bjerge og krøllede landskab er det ikke helt ligetil at krydse den. Tværtimod er "Cockpit County" en øvelse i dårligt markerede veje, manglende skilte og kunsten at fare vild. Til gengæld er befolkningen yderst venlig og endda efterkommere af de slaver, som for 200 år siden stak af fra det britiske herrefolk og forsvandt ind i det uvejsomme County. Nede på sydkysten finder vi Alligator Ponds pulserende fiskemarked, Treasure Beachs hyggelige sløvhed og især Black Rivers flod af samme navn. Fint sted hvis man vil se krokodiller, men sjovt nok er der allerbedst lige ved broen, hvor man sejler ind i floden. Lidt længere vestpå finder vi den lille flække Belmont, som især er kendt for graven til en af Marleys samtidige potrygere, Peter Tosh.

Sidste stop er hovedstaden Kingston, det verdenskendte museum for den lige så verdenskendte Bob Marley og på en tynd halvø Port Royal. Port Royal var briternes hovedbase i deres caribiske eventyr og kendt fra bl.a. "Pirates of the Carribean". Af de oprindelige tre fort har et jordskælv sørget for, at der kun er et tilbage, men det røde Fort Charles med både museum og kanoner er skam et besøg værd - som resten af øen.

Flere fotos:
MALDIVERNE
JAMAICA

 

 

button12.jpg (5359 bytes)