Iran / Persien

Et af verdens venligste og historisk mest spændende lande;
masser af blå moskeer, tehuse og det 2500 år gamle Persepolis

 

khomeiny-mosque.jpg (70902 bytes)

 

Få lande får så uberettiget negativ presse i vesten som Iran. Vi husker alle billederne fra Den Islamiske Revolution og Khomeinys fundamentalistiske dundertaler, men at der i det gamle Persien gemmer sig en sand skatkiste af historiske vingesus og supervenlige mennesker, kommer bag på de fleste. Så meget at Iran af næsten alle opleves som en af rejselivets mest positive overraskelser.

En af det centrale Irans juveler er Yazd, hvis gamle by består af en labyrint af mudderhuse og blåkaklede moskeer; en tør oase hvor man som besøgende let kan bruge flere dage på at lade sig fare vild. Lidt i samme stil er først Kerman og siden ørkenbyen Bam, dog med den lille forskel, at man her indtil december 2003 fandt et af Irans mest imponerende bygningskomplekser: Middelalderbyen Arg-e-Bam, et 2 kv.km. stort indelukke pakket ind bag en kæmpe ringmur af muddermursten og en tidligere ganske velbevaret reminder om hedengangne tider. Desværre er det hele en saga blot - jeg var der nemlig få måneder inden det kæmpe 6,3-jordskælv, der 26. december 2003 lagde hele byen ned og tog 40.000 menneskeliv med i købet. Arg-e-Bam er historie, men så længe det varede en flot historie.

 

     minab-woman.jpg (53718 bytes)

 

Ved Persergolfen finder man en multietnisk mix af arabiske sunnimuslimer, sorte søfolk, og skævøjede centralasiater, og lidt mod syd-øst ramler man ind i nogle af de mest farverigt tildækkede kvinder i landet: Minabs maskerede kvinder. Er man til historiske vingesus, finder man lidt nord for den venlige universitetsby Shiraz det mere end 2500 år gamle Persepolis, et orgie i smukke søjler og (især) fantastiske relieffer.

Men ethvert land har sine særlige hits, og skal man kun besøge et eneste sted i Iran, skal det være Esfahan. Udover en flod af blåkaklede moskeer rummer den venlige by en række dekorative og fotogene broer, og under dem alle sammen finder man romantiske tehuse, hvor alle de lokale i fred for den skøre trafik nyder en potte te og/eller en vandpibe. Esfahan må være et af vor tids syv underværker.

 

khaju-bridge.jpg (51598 bytes)

 

button12.jpg (5359 bytes)