Af en rejsebums' bekendelser

 

 

Kort fortalt: født 1960, uddannet på DTU, først som civilingeniør af kemiretningen og siden lic. tech. (ph.d.). Både før under og efter ingeniørkarrieren har jeg på landsplan gjort mig let pinligt bemærket sig som bogforfatter (rejseliv plus væsentlige bidrag til fem meget roste lærebøger indenfor rustfrit stål - senest referenceværkerne "Rustfrit Stål og Korrosion" og "Rustfrit Stål til Hygiejnisk Udstyr i Food/Pharma - check her), artikelskribent, fotograf, foredragsholder samt humoristisk bog- og bladtegner af Qvist-typen. Videre er jeg ivrig lystfisker, habil udøver af forskellige brætspil (især skak, Othello og backgammon), habil rockbassist, nybegynder i golf, godt gift med Annette og stolt far til 20-årige Ulrik og 12-årige Simon.

Den aktivitet, der de seneste 25-30 år har fyldt (og stadig fylder) mest i min tilværelse, er rejselivet. Samtlige mine rejser er foregået som grænsesøgende backpacker til den tredje verdens lande, oftest med et minimalt rejsebudget og et maksimalt tidsforbrug og en ubændig lyst til at dele liv med de lokale folkeslag.

Denne herlige kombination har gennem de sidste 20 år bragt mig ud i mange fjerntliggende hjørner, hvor turister normalt ikke når ud, og har med bred margin kvalificeret mig som medlem af "De Berejstes Klub", et landsdækkende forum for rejsegale mennesker. Dér har jeg siddet i bestyrelsen gennem en stor del af klubbens 18-årige levetid, har som den eneste opnået præmie for "bedste diasshow" og opnåede i 2000 den ultimative hæder: At blive første modtager af den ærefulde "Folkersenpris", som uddeles årligt for særligt banebrydende og grænsesøgende rejseliv.

Livet som frihedshungrende og politisk ukorrekt backpacker er "desværre" stærkt vanedannende og meget svært at kombinere med et normalt job, så i 1997 kvittede jeg frivilligt ingeniørkarrieren til fordel for det flagrende liv som backpacker og har siden brugt en uforholdsmæssig del af livet med rygsækken på nakken.

Siden er jeg genindtrådt i "de voksnes rækker" som arbejdende ingeniør, men har en genial ferieordning, der giver mig mulighed for at bruge flere måneder om året på verdens fjerne landeveje. Jobbet hos den rustfri stålgrossist, Damstahl i Skanderborg, tillader en del mere end de normerede fem ugers ferie, og søreme om ikke det i april 2011 er lykkedes mig at producere det, der må siges at være den mest omfattende og farverige lærebog om rustfrit stål, der nogen sinde er lavet på dansk. Check selv her.

Når ikke jeg sidder på kontoret, har jeg vandret, cyklet, blaffet, busset, klatret, sejlet, spillet, fisket og på anden måde bevæget mig gennem mere end 170 forskellige lande over seks kontinenter, oftest til steder med høje bjerge, åbne sletter, spændende og jomfruelige folkeslag eller skønne floder med sjove fisk, der må og skal fanges. Altid iført telt og fiskestænger og aldrig med stress. Tiden er den vigtigste enkeltfaktor, når man rejser, og jeg tror ikke meget på de "rejsende", der efter to dage i Langtbortistan mener at have "oplevet landet".

En del af mine rejseoplevelser, med og uden fiskestænger, er blevet til artikler og fotos, som har fundet vej til forskellige danske og udenlandske aviser og blade. Et lidt større skud fra det digitale værksted er halvdelen af guide- og inspirationsbogen "Backpacker", og en gang i nær fremtid skulle jeg gerne nedkomme med endnu en bog, "Verdensfisker". Med den baggrund er jeg blevet portrætteret som ultimativ globetrotter i en lang række dagblade fra Frederiksborg Amts Avis til Flensborg Avis og har været ophøjet til rejseekspert i TV2's Nyheder og MetroXpress. Oveni har jeg optrådt i diverse TV-programmer fra TV2's morgen-TV (som Mette Lisbys rejseekspert) og Jeopardy til et enkelt DR-fiskeprogram og en 2 timer lang og meget filosofisk udsendelse "Herreværelset" på Danmarks Radios P1. En lidt kortere optræden skete direkte i DR's P1 på Kulturnatten i okt. 2016. Tjek HER, og spol frem til ca. 20:05. Interviewet var direkte og tager ca. 15 minutter.

Senest er jeg blevet portrætteret som ultimativ rejsetosse i "Rust", personale- og studenterbladet for Syddansk Universitet. Læs hele artiklen At-leve-for-at-rejse.pdf.

Skulle du føle trang til at vide mere om min omflakkende karriere som tredje verdens lystfiskervagabond, klik her.

 

button12.jpg (5359 bytes)