Falkland og Påskeøen

To meget fjerne øriger, den ene fuld af pingviner, den anden af fortidens statuer

 

king-penguin.jpg (25267 bytes)

 

Havde det ikke været for de argentinske invasionsstyrker i 1982, havde ingen i Europa vidst, hvor Falklandsøerne ligger. Nu ved alle, at Islas Malvinas er en engelsk udpost i den fjerne ende af Atlanten, men selv nu bor her kun 2500 indbyggere, hvoraf den nuttede, lille hovedstad Stanley rummer de 2000. Stanley er en hyggelig, lille landsby med hvidmalede træhuse og smilende havenisser, hvor alle kender alle, og hvor et besøg på pubben hurtigt giver en alle de nyheder, man har brug for at vide.

Kort vej fra Stanley finder man ved Gypsy Cove de nærmeste koloni af magellanpingviner, de eneste af samtlige 17 pingvinarter, der graver rederne ned, og de er samtidig et ganske muntert bekendtskab. Magellans finder vi også på Volounteer Beach, men der er highlightet så absolut de store kongepingviner og de lidt mindre gentoos. De statelige kongepingviner er den næststørste af alle pingviner og med sine smukke, orange tegninger også den mest fotogene. Gentooerne er mindre fotogene, men til gengæld mere underholdende, især når de sultne unger jager de proppede forældrene for at få dem til at gylpe mad op. Man bliver pingvinfreak af at være på Falkland.

 

rockhopper-food.jpg (30090 bytes)

Sidste stop på Falkland er Murrell Peninsula, hvor man finder hele to kolonier af de rødøjede rockhoppers. De er Falklands mindste pingviner, men klart de mest temperamentsfulde, og at sidde blandt de hidsige fugle er som at være midt i en italiensk film. Næb og kløer bruges flittigt – dog mest til at klatre op og ned af de stejle klipper fra spisekammeret i havet til redepladsen oppe på toppen af klipperne.

Påskeøen midt i Stillehavet er en helt anden verden. Det er en af verdens mest isolerede øer, og nærmeste nabo ligger over 1900 km borte, og alene derfor har man i århundreder haft en helt unik kultur, som har frembragt nogen af verdens mest mystiske kreationer: De op til 10 meter høje stenstatuer, de såkaldte moais. Tidens tand har været hård, og kun meget lidt vides med sikkerhed om de folkeslag, der i sin tid lavede og rejste statuerne. Det meste er gætværk, men det hindrer ikke, at man i vore dage kan nyde de over 600 imponerende statuer, som de står og skuer ud over verden.

Alt i alt et foredrag der rummer en ualmindelig stor bunke natur og næsten lige så stor bunke kultur. En lille appetizer fra Falkland får HER.

 

moais.jpg (45541 bytes)

 

button12.jpg (5359 bytes)