Fra Borneo til Sulawesi og Flores

Regnskove, spændende stammefolk og ældgamle begravelsesrituater
fra en region, hvor verden stadig styres af sære guder og forfædrenes ånder


 

Borneo har gennem århundreder været kendt for sine sælsomme folkeslag og sit flotte dyreliv, og sådan er det stadig. De gamle kannibaler, Ibanfolket i malaysisk Sarawak, vælger stadig at bo i langhuse, en hel landsby i ét eneste hus, og havner man i et sådant omkring tiden for årets største festival, Gawai, er der garanti for kulørt underholdning, masser af palmevin og endnu mere hygge.

Nabostaten Sabah er mindre "vild", men ikke desto mindre et godt sted at se plante- og dyreliv, lige fra Mount Kinabalu til orang-utanerne ved Sepilok og de spøjse næseaber fra Kinabatanganflodens nedre løb. Derfra kan man, hvis ikke man bliver kidnappet af rebelske oprørere, komme til det katolske Philippinerne, som ikke umiddelbart er noget, men forbinder med indfødte stammefolk. Men de findes, hvis ellers man leder længe nok, og bl.a. er der på uroøen Mindanao et farverigt folk kaldet T’boli. Smukke folk med sejlivede traditioner, et minimum af turister og saftige hanekampe.

Nogle af Asiens mest berømte stammefolk er så afgjort Tanatorajafolket fra det centrale Sulawesi. Denne protestantisk kristne enklave i det ellers muslimske Indonesien har gjort sig selv verdensberømt ved nogle ekstravagante begravelsesceremonier, hvorunder der ofres hele vognladninger af svin og vandbøfler for ikke, at den afdødes ånd skal lide nød i Himmerige. En begravelse er således ikke kun en trist begivenhed, der skal til for at begrave en kiste 6 fod under jorden, men en sand folkefest.

 

toraja-funeral.jpg (64991 bytes)

 

Via Flores' farvede søer nås det katolske Ngadhufolk omkring Bajawa. De har nogle tilsvarende traditioner, så her bliver en traditionel housewarming akkompagneret af slagtningen af nogle fede svin. Så bliver forfædrenes ånder (og fotografen) glade. Rituelle slagtninger (eller hanekampe) er bestemt ikke noget, der udelukkende er reserveret muslimer, og showet er derfor ikke egnet for inkarnerede dyrevenner eller fanatiske vegetarer. Blodet flyder.

 

      buffalo-kill.jpg (57548 bytes)

 

 

button12.jpg (5359 bytes)