Belarus/Hviderusland
Europas sidste kommunistland

Muren faldt i 1989, og Sovjet eksploderede i 1991.
Det har man bare ikke opdaget i Belarus / Hviderusland,
hvor Lenin stadig er Gud,
og hvor Kommunistpartiet stadig styrer alt liv fra vugge til grav


 

Belarus er en tidslomme af de meget specielle. Selv 25+ år efter Berlinmurens fald og Sovjets kollaps har man i det lukkede land valgt at gå helt modsat alle andre og har beholdt sin kommunistiske ideologi. Alle Warsawapagtens østlande sidder nu i EU og NATO, men ikke Belarus. Her tror man stadig på Lenin og Marx, diktatoren Lukashenko har siddet på tronen i 20 år, og landet styres præcis lige så autokratisk som Breznevz Kreml. Belarus er en rejse 30 år tilbage til Den Kolde Krig.

Og alligevel ikke. Belarus virker som et herligt glad land med tilfredse borgere og ingen synlig armod. Tilsæt dertil en masse historisk interessante steder og en voldsom ærefrygt for Den Store Fædrelandskrig, og vi har et helt specielt sted, som lever sit eget parallelle liv, selv i 2016.

Hovedstaden Minsk er en meget ny by, bygget på ruinerne af WW2 og i vore dage et veldresseret sted af stål og glas. Heldigvis er menneskene meget mindre sterile end omgivelserne, og man kan sagtens bruge flere dage på at tulle rundt på de mange svulstige pladser og nyde det gode øl.

Mir et par timer mod vest er en forvokset landsby tilsat en flod af gamle traktorer og endda et UNESCO-rangeret slot fra 1500-tallet. Supervenligt sted med sjove markeder og glade sælgere, som aldrig har set en turist. Og endnu bedre bliver markedslivet lidt mod nord i den lidt større by Korelichi, hvor vi begik den herlige ting at ramle ind i det ugentlige prangermarked fuldt af tækkeligt slørede, ældre mamushkaer i blomstrede kjoler og glade gutter i deres østeuropæiske netundertrøjer. Flot oplevelse.

Helt mod sydvest finder vi Brest. Gammelt, polsk land og i vore dage kommunismens yderste udpost mod EU mod vest. Samtidig er det en spændende by med bl.a. en flot og prangende park til minde om heltene fra WW2. Meget populær i weekenden.

Helt oppe mod nordvest, lige syd for Litauen finder vi så Grodno / Hrodny, som slet ikke blev smadret under WW2 som så mange andre byer. Den er derfor meget velbevaret og fuld af både gamle træhuse og flotte parker. Grodno er i det hele taget en behagelig by at tulle rundt i - ganske som resten af landet. Belarus er en overraskende glad oplevelse med ca. ingen andre turister og slet ingen negative sider. Belarus er en uopdaget perle.

 

 

Via Flores' farvede søer nås det katolske Ngadhufolk omkring Bajawa. De har nogle tilsvarende traditioner, så her bliver en traditionel housewarming akkompagneret af slagtningen af nogle fede svin. Så bliver forfædrenes ånder (og fotografen) glade. Rituelle slagtninger (eller hanekampe) er bestemt ikke noget, der udelukkende er reserveret muslimer, og showet er derfor ikke egnet for inkarnerede dyrevenner eller fanatiske vegetarer. Blodet flyder.

 

 

 

button12.jpg (5359 bytes)